Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας εδώ και χρόνια καλά κρατεί… Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές έχει ως εξής : ένα καθημερινό χαράτσι για τη σίτιση, στέγαση και μεταφορά, για αναλώσιμα. Αυτό το χαράτσι όλο και ανεβαίνει, τόσο που αρκετοί φοιτητές ήδη εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, αφού δε τα βγάζουν πέρα με το κόστος σπουδών.
Τα παραδείγματα και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ είναι αναρίθμητα, ειδικά σε ότι αφορά το ζήτημα της στέγασης. Ο αριθμός των εστιών του Π.Ι είναι προκλητικά μικρός σε σχέση με το πόσοι σπουδάζουμε. Τα στοιχεία, ότι και αν ισχυρίζεται ο Πρύτανης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ, μιλούν από μόνα τους : από τους πάνω από 15.000 φοιτητές του Π.Ι στεγάζονται μόνο οι 700, και από τους 3.000 νέους εισακτέους υπάρχουν μόνο 130 δωμάτια!
Σήμερα τα πράγματα όμως δυσκολεύουν όλο και πιο πολύ για τις λαϊκές οικογένειες, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση από ποτέ για να σπουδάσουν τα παιδιά τους! Στην περίπτωση που ένα παιδί δεν «καταφέρει» να πάρει το πολυπόθητο δωμάτιο στις εστίες αυτομάτως προκύπτουν τα έξοδα, και η λαϊκή οικογένεια κάνει τους υπολογισμούς με το κομπιουτεράκι! 300-400 ενοίκιο, 100-200 οι λογαριασμοί νερού, θέρμανσης, κοινοχρήστων, ΔΕΗ, 100 για έξοδα σε σημειώσεις και αναλώσιμα, 50 για μετακίνηση, 300 για σίτιση και λοιπά έξοδα! Σύνολο; Πάνω από 800 ευρώ! Δηλαδή ένας μισθός και βάλε! Και αυτός πλέον δε φτάνει γιατί τον έκοψε η κυβέρνηση και το μνημόνιο από τους γονείς μας!
Σήμερα η εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν στέγασης για όλους μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη και συνέχεια των σπουδών μας. Πρέπει να κατανοηθεί ότι τα χρήματα για να χτιστούν νέες εστίες υπάρχουν. Το θέμα είναι όμως που πάνε… Αντί να δίνονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών, χαρίζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στους τραπεζικούς ομίλους!( τα τελευταία 2 χρόνια τους έχουν χαρίσει 57 δις ευρώ) για να ανακάμψουν υποτίθεται από την κρίση ενώ την ίδια ώρα οι γονείς μας απολύονται, μειώνονται οι μισθοί τους…
Ένα απλό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι το εξής : o κλάδος των οικοδόμων και εδώ στα Γιάννενα μαστίζεται από την ανεργία ειδικά το τελευταίο διάστημα εν μέσω κρίσης, ενώ όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν με το χτίσιμο νέων εστιών, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Και όμως…Αντί να χτιστούν νέες εστίες, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να ξεσπιτώσει 2.500 φοιτητές από τις εστίες για να εξοικονομηθούν δωμάτια για τους πρωτοετείς, όπως δήλωσε η υπουργός!
Αυτός είναι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης,αυτός που κινείται μόνο βάσει κέρδους, αυτός που οι ανάγκες μας «πάνε περίπατο»!
Σήμερα λοιπόν γίνεται ακόμα πιο φανερή η ανάγκη να παλέψουν οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους, μαζί με όλο το φτωχόκοσμο για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο του όχι το κέρδος αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Το αίτημα για δωρεάν εστίες για όλους θα υλοποιηθεί μόνο εάν ο αγώνας δεν είναι κοντόφθαλμός. Μόνο εάν έχει προοπτική για ριζικότερες αλλαγές… Από αυτή τη σκοπιά σήμερα είναι αναγκαίο μέσα στο κίνημα να εκφραστούν διεκδικήσεις όχι απλώς βελτίωσης της ζωής των φοιτητών και των οικογενειών τους αλλά κοινωνικής λαϊκής ευημερίας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.
Γιαυτό το λόγο χρειάζεται να οργανώσει ο λαός και η νεολαία τον αγώνα τους μέσα από το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ, δυνάμεις που ο αγώνας τους δεν εγκλωβίζεται σε μεμονωμένα αιτήματα αλλά που δεν πάει βήμα πίσω από όσα η εργατική τάξη και τα παιδιά της έχουν ανάγκη για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Ο λαός και η νεολαία θα έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας να δείξουμε ότι στην επίθεση που δεχόμαστε θα μας βρουν απέναντι τους. Οι επόμενοι μήνες θα είναι και αυτοί γεμάτοι με κινητοποιήσεις, με απεργίες, με το λαό στο δρόμο. Θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε πριν το καλοκαίρι! Μέσα σε αυτό το αγωνιστικό κλίμα θα γίνουν και οι εκλογές του Νοέμβρη, όπου και εκεί 2 γραμμές συγκρούονται : ή συναινούμε, υποτασσόμαστε, βάζουμε πλάτη στην αντιλαϊκή επίθεση ή πορευόμαστε στο δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που οι ανάγκες μας δε θα μέτριονται σε ευρώ! Η ψήφος είναι δύναμη και το ξέρουμε! Η ψήφος της νεολαίας, η ψήφος των αγώνων όλης της χρονιάς είναι κόκκινή, είναι ψήφος στην ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΠΟΜΠΟΛΗ
Μέλος της επιτροπής αγώνα ΠΤΔΕ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του φοιτ. συλλόγου του ΠΤΔΕ
Υπόψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Άνω Πωγωνίου Ιωαννίνων