Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Στο ΙΚΑ Ιωαννίνων περιόδευσαν σήμερα ο Κώστας Κωτσαντής μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και Δημήτρης Τασιούλας υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Ιωαννιτών.
Από την περιοδεία στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες του καταστήματος , τις συζητήσεις με την διεύθυνση και τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους, φάνηκε ότι παρά τις φιλότιμες, άοκνες προσπάθειες του προσωπικού, οι παρεχόμενες υπηρεσίες και πάλι υπολείπονται των αναγκών, αφού οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εργαζόμενοι στο παραπάνω κατάστημα του ΙΚΑ που εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους (μόνο το δίμηνο Μάη και Ιούνη πέρασαν 60.000 περίπου ασφαλισμένοι) είναι μόλις 127 άτομα εκ των οποίων 60 γιατροί και 30 νοσηλευτές. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ειδικότητες όπως νευρολόγος, γυναικολόγος όπου υπάρχει μόνο ένας καθώς και σε καρδιολόγους, παθολόγους όπου υπάρχουν 2 και 6 αντίστοιχα. Την κατάσταση επιδεινώνει η επιπλέον επιβάρυνση του ιδρύματος με τις συνταγογραφήσεις από τα 13 ΚΑΠΗ του λεκανοπεδίου και τα όποια κενά προσπαθούν να “μπαλωθούν” με συμβάσεις έργου που λήγουν και δεν ανανεώνονται. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό σε συνδυασμό με αυτές στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το “μαχαίρι” σε εξετάσεις όπως υπέρηχος και μαστογραφία αποβαίνουν εις βάρος ασθενών και εργαζομένων.
Οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται με τις ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν ή καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ. Οι δε εργαζόμενοι φτάνουν στα όρια της αντοχής τους αφού όπως καταγγέλθηκε υπάρχουν περιπτώσεις με γιατρούς που εξετάζουν 60 με 70 ασθενείς την ημέρα. Στην δε οικονομική υπηρεσία καταγράφηκε μείωση των εσόδων που καταδεικνύει μεταξύ άλλων την κυριαρχία της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση της ανεργίας .
Για αυτά τα σοβαρά και οξυμμένα προβλήματα οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κάλεσαν εργαζόμενους και ασφαλισμένους να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να αντιπαλέψουν την πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας και οργανισμών που συνάδει με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και στο χώρο της υγείας. Σημείωσαν ότι η “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση της αποκλειστικά και ουσιαστικής δημόσιας και δωρεάν υγείας, με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. Βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού, παλεύει για την πρόσληψη προσωπικό μόνιμης και σταθερής απασχόλησης με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαιτεί την κάλυψη των τμημάτων και ειδικοτήτων με τεχνολογικό εξοπλισμό, την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άνεργους ανασφάλιστους, την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, την καταβολή των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών που οφείλονται στο ΙΚΑ .
Στην συνέχεια το κλιμάκιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” συναντήθηκε με εργαζόμενους της ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ. Τόνισαν ότι μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με μείωση κατά τουλάχιστον 30% του εισοδήματος των εργαζομένων, αντιλαϊκές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, άγρια φορολογία για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και μπροστά στα χειρότερα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επόμενη των εκλογών, δεν χωρά άλλη αναβολή. Ότι οι εργαζόμενοι πρέπει και να αγωνιστούν ενάντια στα μέτρα, αλλά και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της ψήφου.

16/9/2010
Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης